Wat Licht op de Sluis betreft is de afgelopen maand een mijlpaal bereikt. De eerste spots en beamers gingen op 9 december aan. Tot de jaarwisseling is de beeldengroep De Damwachters aangelicht en zijn het sluiswachtershuis met het daarbij gelegen pand van IJssalon Fanielje ’tot leven gekomen’ in de donkere uurtjes. Voor het eerst kon het resultaat in de praktijk worden bekeken en beoordeeld.

De ‘preview’ in beeld: het sluiswachtershuis en het pand van Fanielje sfeervol aangelicht. De eigenaar van het er naast gelegen pand (Bistro Nr 11) heeft zelf voor spots op de gevel gezorgd. De nu nog donkere spits van de Dorpskerk zal binnenkort het licht zien.

Inmiddels zijn de lichten weer gedoofd en wordt doorgewerkt aan de installatie van LED-spots en LED-lichtprojectoren voor de Dorpskerk en enkele andere gevels van panden aan weerszijden van de Sluis. Daarbij worden de ervaringen van de test meegenomen. Hieronder zijn enkele reacties van omwonenden en bezoekers. Deze zullen we gebruiken voor het eventueel nog verbeteren, aanpassen dan wel verfijnder afregelen van het systeem.

Verder staan de komende maanden natuurlijk op het programma de Petrus & Pauluskerk, het Prof. Dolkgemaal en Houtzaagmolen De Salamander, de Sluisbruggen plus nog enkele historische gevels. Over de definitieve ontwerpen van de aanlichting van deze objecten zijn we nu in gesprek met betrokkenen. De bedoeling is alle installaties voor de zomer van 2018 klaar te hebben. Dan zal het licht definitief aangaan!